Frateria Iași: locul în care m-am simțit ca în prăvălia mea magică
Pentru început, trebuie să știi că acest articol ar fi trebuit să apară înainte de Crăciun.
Voiam să-ți povestesc despre decorul locației, despre cozonacii și deserturile crăciunistice pregătite de laboratorul lor. Dar s-a întâmplat viața, așa că l-am publicat abia acum.
Știu sigur că după ce vei citi aceste rânduri, vei câștiga puțină bucurie culinară, vizuală, și, cine știe, vei pune pe listă noi locații pentru vacanțele viitoare.
Să încep, deci, povestioara.
La începutul lunii am vizitat pentru câteva zile Iașul. Și poate cea mai plăcută surpriză pe care am avut-o a fost Frateria (îi găsești pe Cuza Vodă, 47) - un loc excelent pentru cofeturi și palavre, așa cum îi spune și numele.
De cofeturi o să îți povestesc în următoarele rânduri.
De palavre, pot doar să-ți spun că n-am prea avut timp să respir cu un spiriduș de aproape un an. Dar, totuși, am schimb câteva vorbe cu V. (ai grijă să nu cadă!, s-a dus lângă brad!, ia-l ca să pot mânca!, doamne ce bun este croissant-ul!)
Așa ca un micro mic mic rezumat, pot să-ți spun doar câteva elemente care definesc, pentru mine, Frateria: Crăciun (șemineul acela este vis!!), croissant-ul foret noir și pralina cu lavandă.




Am fost curioasă să aflu cine este în spatele locației și am descoperit o întreagă echipă de oameni pasionați, familie și prieteni. Dar sufletul locului este Ștefan Buraga. El este și artizanul locației - cel care creează, testează și finalizează toate deserturile care ajung în vitrina Frateria.
„În fiecare zi, în cuptoarele noastre, peste 450 de croissante își încep călătoria, cu iz franțuzesc și cu promisiunea de a aduce un zâmbet pe chipul tău.” - echipa Frateria
În 2019, visul lor a început să dospească cu tot Iașul, chiar și cu împrejurimile. Tot ceea ce se regăsește în locația lor este făcut de la zero, în laborator. De la creme la dulcețuri, toate au ingrediente premium, accentul punându-se, bineînțeles, pe sfântul unt.
Cu șase ani mai devreme, prin 2013, Ștefan Buraga a creat L'artisan - ciocolateria care încântă simțurile. Încă de atunci a îmbinat cu succes ciocolata belgiană fină cu ingrediente atent alese și a modelat niște praline uimitoare. Când ești gurmand și pasionat de tot ceea ce faci, ideile aromelor vin natural. În plus, pe Ștefan l-au ajutat și călătoriile făcute prin lume pentru a descoperi noi combinații și gusturi.
„Aromele se dezvăluie într-o simfonie de gusturi, de la notele delicate ale ciocolatei albe cu limoncello, la explozia exotică a ciocolatei negre cu yuzu și busuioc, până la îmbrățișarea caldă a ciocolatei negre cu rom Stroh 80 și dulceață de ananas. Plus multe alte combinații,” - echipa Frateria
Ce ar trebui musai să încerce cineva când vă trece pragul?
Nu putem alege doar un produs. Ne este foarte greu, dar haide să încercăm:
- Pain au chocolat - este produsul preferat al artizanului;
- Croissant cu fistic sau New York Roll cu fistic - produsele preferate de clienți;
- Cinnamon roll;
- Pralinele care au diverse arome;
- Limonada cu busuioc și caise.
Am primit câteva recomandări și pentru sărbători. Dar cum citești acest material tocmai în 29 decembrie (sau poate și mai târziu), pot doar să sper că deja ți-ai comandat produsele și le-ai savurat în tihnă (dacă locuiești în Iași sau împrejurimi), ori că te gândești puțin la ele pentru următorul Crăciun.
Au avut trei sortimente de cozonac:
- Cozonacul cu de toate: cremă de nucă și cacao, parfumată cu un strop de rom, stafide și rahat;
- Cozonac cu cremă din pastă pură de alune de pădure coapte, cacao și bucăți de alune de pădure;
- Cozonac cu cremă din pastă pură de fistic și bucăți de fistic.
Care sunt cele mai iubite produse din portofoliul vostru?
Fără doar și poate croissantele sunt pe primul loc, în special cel cu fistic. Dar, anul acesta, ne-a surprins și numărul mare de clienți care iubesc cinnamon rolls.
Care sunt primele trei cuvinte care vă vin în minte și care descriu cel mai bine Frateria:
Pasiune, calitate, croissant.
Ei zic că sunt mai mult decât o simplă patiserie, iar eu nu pot fi mai fericită pentru asta.
Cine știe povestea Luna Magică știe cât de mult accent puneam și eu pe ingrediente, sezonalitate, calitate, arome, poveste. Iar Frateria mi-a ajuns la inimă fix pentru toate aceste nuanțe. Le-am simțit de când am pășit în locația lor și de când am gustat produsele uimitoare.
Pot să zic doar că am fost două zile la rând și că nu-mi mai venea să plec de acolo. Așa mult mi-a plăcut vibe-ul, staff-ul, mâncarea, clienții. Tot, tot.
Revenind, că mă apucă nostalgia.
Dacă ajungi prin Iași în 2025, fă-le o vizită. Orice ai alege din vitrina lor, sunt convinsă că nu vei regreta.
Mulțumiri, Frateria, pentru implicare 🥐
Ne citim în următorul articol (poate chiar în 2025 dacă nu-mi mai bate inspirația la geam până atunci).
Hugs,
Ștefania.